Slovensko združenje za gastroenterologijo in hepatologijo in Inštitut za probiotike in funkcionalno hrano prirejata enodnevni simpozij

Organske in funkcionalne bolezni prebavil pri otrocih in mladostnikih - prepoznava in zdravljenje

Grad Fužine v Ljubljani, 18. 11. 2016 od 9.00 do 19.00

 

Drage kolegice in kolegi!

Se še spomnite lanskega simpozija »Obravnava dojenčkov in malčkov z najpogostejšimi gastrointestinalnimi simptomi«. Letos smo vam pripravili nov simpozij s področja pediatrične gastroenterologije. Tokrat je namenjen diagnostični in terapevtski obravnavi malo starejših otrok, predšolskih in šolskih.

Pred kratkim so izšli novi, tokrat že četrti Rimski kriteriji za funkcionalne gastrointestinalne motnje. Potrudili se bomo, da vam bomo na slikovit in praktičen način ponudili čim več znanj, ki jih potrebujete pri svojem vsakdanjem delu. Predvsem vam želimo pokazati, kako lahko v večini primerov na relativno enostaven način »presejamo« naše bolnike na tiste, ki potrebujejo bolj usmerjeno diagnostiko in zdravljenje pri gastroenterologu in na tiste, ki jih lahko enako ali še bolj uspešno obravnavamo na primarnem  in sekundarnem nivoju. Kako jim lahko razložimo njihove težave? Kako jim lahko pomagamo, da bodo njihovi simptomi blažji?

Govorili bomo tudi o kroničnih boleznih prebavil. Kot kažejo raziskave in nenazadnje, kot vidimo sami, njihova pogostnost še zmeraj narašča. In tako se tudi s temi bolniki vsaj občasno srečujete vsi, tudi tisti, ki niste pediatrični gastroenterologi. Jasno je, da podrobnosti o novih možnostih diagnostike in zdravljenja teh bolezni marsikoga od vas ne zanimajo. Zato bodo naše predstavitve tudi tu usmerjene predvsem na teme in vprašanja, ki so zanimiva in pomembna za pediatre na primarnem in sekundarnem nivoju.

Čeprav smo v naslovu simpozija napisali, da bomo govorili o »organskih« in »funkcionalnih« boleznih prebavil, pa želimo poudariti, da med enimi in drugimi ni ostre ločnice. Če dobro poznamo ene, lažje razumemo druge. Veliko predstavitev je zasnovanih tandemsko z namenom, da prikažemo prelivanje vzrokov, patogenetskih mehanizmov, diagnostičnih postopkov in načinov zdravljenja pri obeh skupinah bolezni. Temelječ na mednarodnih smernicah, znanstvenih spoznanjih, predvsem pa z željo, da vam ponudimo tiste informacije, ki jih boste lahko neposredno uporabljali pri delu.

Program simpozija si lahko ogledate spodaj.

Tudi tokrat kotizacije za dogodek ni, število mest slušateljev pa omejeno na sto petdeset. Zato prosimo, da se na simpozij prijavite le tisti, ki se ga boste zanesljivo udeležili. Da bo naše druženje še prijetnejše, smo letošnji dogodek pripravili v očarljivem okolju gradu Fužine. Prosimo, da ob prijavi označite tudi, ali želite ostati na večerji in druženju po zaključku simpozija!

Vaše prijave sprejemamo na spletnem naslovu: https://www.eventbrite.com/e/organske-in-funkcionalne-bolezni-prebavil-pri-otrocih-in-mladostnikih-tickets-28166804671

Vsak bo ob prijavi po spletni pošti prejel potrdilo o prijavi, ki naj ga prinese s seboj na simpozij!

 

Veselimo se ponovnega srečanja z vami!

Predsednik organizacijskega odbora

Prof. dr. Rok Orel, dr. med.

 

Organizator:

Slovensko združenje za gastroenterologijo in hepatologijo, Inštitut za probiotike in funkcionalno hrano

Organizacijski odbor:

prof. dr. Rok Orel, dr. med., doc. dr. Matjaž Homan, dr. med., asist. dr. Jernej Brecelj, dr. med., asist. mag. Darja Urlep, dr. med., asist. Tina Kamhi Trop, dr. med., asist. dr. Evgen Benedik, dipl. ing. živil. tehnol.

 

PROGRAM:

 

9.00    

R. Orel
Vzroki in mehanizmi nastanka vnetnih bolezni prebavil vs. funkcionalnih gastrointestinalnih motenj – ali znamo gledati celostno?

9.30    

M. Homan

Diagnostični algoritmi pri prebavnih simptomih pri otrocih – kaj narediti na primarnem, sekundarnem in terciarnem nivoju?

Tandemsko predavanje:

10.00  

D. Urlep

Zdravljenje kroničnih vnetnih črevesnih bolezni z zdravili

10.45  

T. Kamhi Trop

Zdravljenje funkcionalnih gastrointestinalnih motenj z zdravili

11.30  

Odmor za kavo

Tandemsko predavanje:

12.00  

R. Orel

Vloga prehrane pri zdravljenju kroničnih vnetnih črevesnih bolezni

12.30  

E. Benedik

Vloga prehrane pri zdravljenju funkcionalnih gastrointestinalnih motenj

13.00  

J. Brecelj

Fitoterapija – premalo izkoriščena možnost?

14.00  

Odmor za kosilo

15.00  

R. Orel

Zdravljenje kroničnih vnetnih bolezni z biološkimi zdravili – kaj mora vedeti pediater na primarni in sekundarni ravni?

15.30  

D. Urlep

Nova biološka zdravila

16.00  

V. Stefanova

Pomen psiholoških dejavnikov pri organskih in funkcionalnih boleznih prebavil in kako lahko v praksi uporabimo psihoterapevtske tehnike

16.30  

Odmor za kavo

17.00  

R. Orel/N. Fidler

Gastroenterološki in prehranski problemi pri bolnikih s hudo nevrološko okvaro

18.00  

M. Homan

Prehod kroničnega bolnika od pediatra k internistu gastroenterologu in od pediatra k družinskemu zdravniku